Două cărţi noi ale jurnalistului şi poetului Dragomir Ignat - Fabrica de fericire

luni, 30 octombrie 2017

Două cărţi noi ale jurnalistului şi poetului Dragomir Ignat

Dragomir Ignat, scriitor, jurnalist, profesor, inspector şcolar, instrumentist, şi-a invitat luni, 30 octombrie, prietenii, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, pentru a se bucura împreună de cele mai noi cărţi ale lui: volumul de poezii „Hieroglife pe creasta de val” şi volumul de interviuri şi reportaje „Meridiane neconvenţionale”, ambele apărute la Editura Marist. Despre cărţi au vorbit, alături de autor, cei pe care el i-a numit „lupii singuratici” ai Maramureşului: scriitorii Nicoară Mihali, care a şi moderat evenimentul, Nicolae Scheianu şi Florin Pop (Emanuel Luca).
Nicoară Mihali, Emanuel Luca, Dragomir Ignat, Nicolae Scheianu
După cum a mărturisit Dragomir Ignat, interviurile şi reportajele sale sunt mare parte rod al hazardului, al unor întâlniri întâmplătoare. Jurnalistul a intervievat, de-a lungul carierei, personaje dintre cele mai diferite, din instinctul de a nu rata ocazii, după cum a remarcat şi poetul Nicolae Scheianu. Cartea, se constituie, astfel, într-o sumă de portrete ale unor personalităţi mai mult sau mai puţin importante, cu care autorul s-a intersectat în drumurile sale prin ţară sau în străinătate, dar ea ilustrează şi modul de raportare la lume a unei conştiinţe, o modalitate de reflecţie asupra lumii contemporane – a mai punctat Scheianu.
Drumurile lui Dragomir Ignat în Mexic, unde locuieşte fiul său, au fost prilejuri de a trasa paralele între lumea de acolo şi cea de acasă, de a face observaţii critice referitoare la realităţi sau mentalităţi româneşti. Nicoară Mihali a numit „Meridiane neconvenţionale” o „carte document”, căci, prin interviul realizat cu Teresia Bolchiş Tătaru, ea face o incursiune în începuturile literare ale Băii Mari, creionând atmosfera de la Cenaclul Nord. Printre cei intervievaţi se numără Elie Wiesel, născut la Sighetu Marmaţiei, sau jurnalistul Mircea Carp de la posturile de radio Vocea Americii şi Europa Liberă.

În ceea ce priveşte volumul de poeme „Hieroglife pe creasta de val”, el este scris, în opinia lui Emanuel Luca, din „bucuria călătorului de a povesti”, pentru Dragomir Ignat poezia fiind „o transcriere a umbrelor”, iar el, poetul, un „scrib al ţesăturii dintre lumini şi umbre”. Nicolae Scheianu amintea, de asemenea, că Dragomir Ignat este un iubitor de poezie clasică, dar deschis la formele noi de poezie bună.


Niciun comentariu:

@diana.topan