Noiembrie vine de pe tărâmul celălalt - Fabrica de fericire

joi, 2 noiembrie 2017

Noiembrie vine de pe tărâmul celălalt


Noiembrie vine mereu peste noi cu un aer special, ca şi cum, printr-o ferestruică uitată din greşeală deschisă, am vedea lumina gălbui-palidă a soarelui străin şi am simţi mirosul straniu al crizantemelor de pe tărâmul celălalt. Atunci toţi, la unison, fără să întrebăm, fără să ne sfătuim, dăm buzna în grădini, să culegem braţe întregi de flori multicolore, ne îmbulzim la uşile magazinelor care vând candele, luăm săpăliga, foarfeca, pet-urile cu apă şi mergem în cimitire. Cimitirele sunt locurile acelea pline de căsuţe înghesuite, în care locuiesc sufletele celor dragi, şi pe care, la fel ca atunci când trăiau, îi vizităm din când în când. La Luminaţie, însă, ne simţim cel mai bine cu ei, căci atunci, înarmaţi cu toate obiectele pe care le-am amintit, ne simţim utili, avem impresia că mai putem face ceva pentru cei dispăruţi. Lucruri concrete, mărunte, fără importanţă, dar care ne dau senzaţia că morţii, rude sau prieteni, sunt aici, lângă noi, şi că nu au plecat niciodată.
Dar pentru că, de regulă, morţii sunt persoane tăcute, avem şi noi timp ca, în timp ce spargem bulgării de pământ, sau tăiem codiţele crizantemelor şi le înfigem în pământ, să stăm puţin pe gânduri. Şi atunci ne dăm seama că moartea aceasta, pe care o purtăm în noi încă din prima zi a vieţii şi de care totuşi ne e atât de teamă, nu e chiar atât de rea. Că e, la urma urmei, ceva care li se întâmplă altora în fiecare zi, iar un fenomen atât de repetitiv ar trebui să fie considerat banal. Şi ne gândim, poate, că atunci când va fi să fie, din trupurile noastre vor creşte buchete de crizanteme şi mirosul lor, care va fi mirosul nostru, va fi inspirat de plămânii tineri ai rudelor şi ai prietenilor noştri încă vii. Şi ne mai gândim, poate, că viaţa e doar un accident şi că accidentele sunt întotdeauna trecătoare, dar mereu dătătoare de emoţii şi amintiri.
Acum, la Luminaţie, ne simţim, alături de morţii noştri dragi, liniştiţi şi împăcaţi. Dacă a trecut suficient timp de la plecarea lor, nu-i mai plângem, ci le povestim ultimele evenimente de familie, le relatăm, poate, ultimele noutăţi politice, ne mirăm împreună, înjurăm împreună, ca în vremurile bune. Iar apoi, când se lasă seara şi cimitirul arată ca un oraş văzut de la înălţime, un oraş al sufletelor în care fiecare fiinţă e o flacără de candelă, simţim cum ne umplem de o bucurie explozivă. E bucuria de a fi împreună, mulţimile de vii cu mulţimile de morţi, de a ciocni împreună un pahar de tulburel din via bunicului, de a mânca o felie de cozonac făcut după reţeta bunicii, care bunic şi bunică sunt chiar aici, sub buchetele bogate de crizanteme.
La un moment dat, o auzim pe mama spunând că la primăvară vrea să înmulţească crizantema aceea nobilă, să aibă, la Luminaţia de la anul, mai multe flori pentru ornat mormintele. Şi abia atunci realizăm că noi şi ea şi ei şi ele suntem cu adevărat vii şi că în viaţa noastră se vor mai întâmpla o grămadă de lucruri, frumoase sau detestabile, mărunte sau importante, memorabile sau bune de dat cât mai degrabă uitării.

Niciun comentariu:

@diana.topan