La Cluj, în căutarea scriitorilor şi cărţilor. Festivalul Internaţional de Carte „Transilvania” în cuvinte şi imagini - Fabrica de fericire

luni, 9 octombrie 2017

La Cluj, în căutarea scriitorilor şi cărţilor. Festivalul Internaţional de Carte „Transilvania” în cuvinte şi imagini




În fiecare toamnă, de cinci ani încoace, are loc la Cluj Festivalul Internaţional de Carte „Transilvania”, care are invitaţi din România şi străinătate, dar care atrage şi simpli iubitori ai cărţii din tot Ardealul. Anul acesta am participat la ultimele două zile ale festivalului, cu gândul de a „prinde” în primul rând întâlnirea cu filosoful şi scriitorul Mihai Şora, şi pe lângă asta, ce o mai fi să fie. Şi au fost destule.



Transport gratuit pentru cititori

Primul lucru care m-a impresionat a fost faptul că sâmbătă şi duminică (7 şi 8 octombrie), adică în ultimele două zile de festival (care începuse pe 3 octombrie), transportul în comun în municipiul Cluj-Napoca a fost gratuit pentru cei care citeau o carte. Decizia a aparţinut Primăriei şi Consiliului Local, care au ales, astfel, să sprijine FICT şi să stimuleze apetitul pentru lectură al clujenilor. Ce e drept, în autobuzul pe care l-am luat din Mărăşti pentru a ajunge în centru am fost singura care citea şi mă aşteptam să vină vreun controlor mai berbec să mă ia la întrebări, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mi-ar plăcea să trăiesc clipa când o astfel de iniţiativă va fi luată şi în Baia Mare.😊

Băimăreni la târgul de carte

FICT 2017 s-a desfăşurat în cea mai mare parte în Piaţa Unirii, unde au fost instalate trei corturi mari. Unul, denumit Lounge FICT, mobilat cu tabureţi şi canapele comode, a fost locul de întâlnire a publicului cu invitaţii, aici au fost organizate lansările de carte, de film, concertul de final, recitalurile de poezie şi discuţiile. Aici primeai, dacă doreai, o cafea gratuită, servită de voluntarii festivalului. Celelalte două corturi erau destinate târgului de carte, unde editurile îşi prezentau oferta. M-am bucurat să găsesc băimăreni, printre care reprezentanţi ai Editurii Ethnologica, ai Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie, ai Editurii Proema ş.a.
De asemenea, un stand a fost rezervat prezentării şi vânzării cărţii „În umbra lui Shakespeare (Roman istoric din Transilvania)”, de Walter Ubelhart, apărută la Editura Maestro Tip şi premiată de curând la concursul Cărţile Anului organizat de Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare.
FICT 2017 a început, conform tradiţiei, cu Marşul Lecturii, eveniment desfăşurat în centrul municipiului, la care participă cititori care poartă în mâini câte o carte, iar la final citesc un fragment. Un alt eveniment din debutul FICT şi care merită semnalat este darul de carte pe care organizatorii îl fac clujenilor, anul acesta 3.000 de cărţi fiind oferite gratuit.
FICT este organizat de Asociaţia Culturală Eikon, cu sprijinul Primriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Mai mulţi sponsori contribuie, de asemenea, la buna desfăşurare a evenimentului. Directorul FICT este editorul şi poetul Vasile George Dâncu, dar el nu s-ar descurca dacă nu ar avea în preajmă o echipă de profesionişti şi una de tineri voluntari.

Premii şi pufuleţi

Pentru că nu am mers la Cluj decât sâmbătă, am ratat multe întâlniri frumoase cu scriitori buni. De exemplu, întâlnirea cu Adonis, cel mai important poet contemporan din lumea arabă. Primul eveniment la care am participat a fost decernarea premiilor festivalului, al cărei leitmotiv au fost pufuleţii. Vasile George Dâncu a spus, în deschidere, că piaţa de carte din România este estimată la circa 60 de milioane de euro, la fel ca piaţa de pufuleţi. 😟 „Sperăm ca, prin acest festival, să creştem piaţa de carte din România”, a completat el. La gala de premiere a fost prezent şi primarul Emil Boc, om politic şi de administraţie despre activitatea controversată a căruia nu am de gând să comentez, însă trebuie să precizez că discursul său a fost scurt şi s-a referit strict la cărţi şi la literatură. Au lipsit, aşadar, afirmaţiile menite să scoată în evidenţă propriile merite şi calităţi, aşa cum noi, alegătorii, suntem obişnuiţi să ascultăm.
Premianţii FICT 2017
Iată premiile:

Premiul „Trofeul voluntarului”, pentru participarea la toate ediţiile festivalului - Sorin Dan Săndulescu;
Premiul „Biblioteci deschise”, pentru activităţi în slujba cărţii – Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare);
Premiul „Cultura – mod de viaţă”, pentru proiectele de management cultural – Daniel Săuca (directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Sălaj, directorul revistei Caiete Silvane);
Premiul „Alexandru Căprariu (fondatorul Editurii Dacia) - Oameni în slujba cărţii” – Ioan Vlas (91 de ani) – pentru activitatea sa de librar al Clujului;
Diploma acordată lui Teodor Ardelean şi trofeul festivalului

Premiul „Arta în slujba cărţii”, pentru picturile sale inspirate de lumea cărţilor – Dan Crecan (Alba Iulia);
Lucrare de Dan Crecan
Premiul „Scena literaturii”, pentru „Jurnalul” său apărut la Editura Humanitas – Oana Pellea;
(„Este, cred, primul premiu din viaţa mea absolut nemeritat. Au fost doar nişte gânduri şi trăiri ale mele, care au luat forma unei cărţi.”)
Premiul „Cartea jurnalistului”, pentru volumele despre saşii din Transilvania – Ruxandra Hurezean;
Premiul „Romanul românesc în mileniul III” – Radu Ţuculescu, pentru „Măcelăria Kennedy”;
(Radu Ţuculescu a povestit că el călătoreşte mult în străinătate şi că oameni nu prea vede în autocar, dar sunt multe pachete cu brânză de burduf, varză murată şi saci cu pufuleţi. El şi-a exprimat speranţa că în sacoşe, ascunse, se află şi pachete cu cărţi. 😏)
Premiul „Lectura fără frontiere”, pentru cărţile sale de istorie şi critică literară – Irina Petraş;
Premiul „Cetăţean de onoare al culturii române”, pentru cercetările sale privind istoria românilor din Ungaria – Maria Bereny (Ungaria);
Premiul „Cultura română fără frontiere” – Grigore Arbore (istoric de artă şi poet din Veneţia, Italia);
Premiul „Un veac de dăruire”, pentru întreaga sa operă – Mihai Şora;
Filosoful Mihai Şora
(„Sunt copleşit. Am fost luat prin surprindere. Nu ştiu dacă îl merit, dar îl primesc.” 😊 )
Premiul „Literatura fără frontiere”, pentru traducere – Petr Borkovec (Republica Cehă);
Premiul „Literatura fără frontiere”, pentru romanele sale thriller, apărute la Editura Crime Scene Press – Sandrone Dazieri (Italia);
Premiul „Viaţa ca un poem”, pentru întreaga operă poetică – Alice Notley (SUA);
Premiul de Excelenţă pentru susţinerea constantă a festivalului – Dinu Flămând (directorul de onoare al FICT);
Poetul Dinu Flămând, directorul de onoare al festivalului
Marele Premiu al FICT 2017 – poetul Adonis, pentru opera sa de rang mondial.

Radu Ţuculescu, ochiul din mijlocul unei lumi fabuloase

Prozatorul Radu Ţuculescu şi-a lansat la FICT 2017 cel mai recent roman, „Măcelăria Kennedy” (Editura Polirom), despre care a vorbit criticul literar Victor Cubleşan. Actriţa Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, a citit fragmente din carte, iar saxofonistul Gheorghe Pardău a susţinut două scurte momente muzicale. Radu Ţuculescu a mărturisit că aceasta este singura carte în care îşi iubeşte toate personajele, care, de altfel, nu sunt neapărat inventate, ci se bazează pe notiţe pe care autorul şi le-a făcut de-a lungul vremii, când lucra la radio. Nici măcar măcelăria Kennedy nu e inventată, ci a găsit-o în anii '90 undeva în Transilvania. Lumea e fabuloasă, dar îţi trebuie ochi de prozator să vezi asta 😉.
Prozatorul Radu Ţuculescu
Victor Cubleşan l-a caracterizat pe Radu Ţuculescu drept „un optzecist mai atipic decât sunt optzeciştii atipici”. Romanul povesteşte despre viitoarea deschidere a acestei măcelării într-un orăşel de provincie, despre un eveniment cultural şi o eclipsă care urmează să aibă loc. Cartea aduce în prim-plan „imaginea orăşelului de provincie românesc, dar fiecare personaj este ciudat şi hilar şi fiecare întâmplare este inedită şi stranie”, constituind „o lume extrem de vie”. „Este, poate, cel mai bun roman al anului de până acum, pur şi simplu din punctul de vedere al plăcerii lecturii”, a mai spus Cubleşan.

Oana Pellea: „Poţi fi un actor slăbuţ şi să iei Oscarul cu un montaj bun.”

Oana Pellea, invitată de onoare a FICT, a apărut în faţa publicului - extrem de numeros – alături de prietena ei Anca Măniuţiu, critic de teatru, cadru didactic la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai”, care a fost moderatoarea întâlnirii. Pretextul acesteia a fost „Jurnalul 2003 – 2009” al Oanei Pellea, apărut la Editura Humanitas (ediţia a II-a, 2016). Actriţa a răspuns întrebărilor moderatoarei şi apoi ale publicului.
Oana Pellea şi Anca Măniuţiu
„Întâmplător, gândurile mele au intrat în paginile unei cărţi. Pur şi simplu, am început să scriu, doar că scriu de mai mult timp, scriu de când sunt mică. Tata spunea că ar trebui să mă fac scriitoare. L-am trimis (Jurnalul, n.r.) la insistenţele Ioanei Pârvulescu (cea care semnează şi prefaţa, n.r.) şi nu l-am recitit până în urmă cu un an.”
Anca Măniuţiu a atras atenţia asupra câtorva leitmotive ale cărţii, printre care verticalitatea, dar şi curăţenia credinţei – „foarte puţini dintre noi mai suntem candizi azi în raport cu credinţa”. „Cel mai mare compliment pe care mi l-a făcut cineva a venit din partea unui domn care mi-a scris că mama dumnealui era pe moarte. Şi ea i-a spus: „Du-te în bibliotecă şi ia cartea Oanei Pellea şi citeşte la pagina 118.” E atât de impresionant! Pentru asta a meritat să apară cărticica asta”, a spus acriţa. Cineva din public a întrebat-o dacă e mai greu să faci teatru sau film: „Probabil că teatru, pentru că e viu. În cazul filmului, depinzi de o foarfecă. Poţi fi un actor slăbuţ şi să iei Oscarul cu un montaj bun.”

Mihai Şora, înţeleptul candid

Mihai Şora a venit la Cluj împreună cu soţia sa, Luiza Şora, pentru a lansa filmul realizat de aceasta şi care îl are ca personaj principal, „În căutarea muntelui vrăjit”. Vasile George Dâncu l-a prezentat pe Mihai Şora drept „ultimul mohican al generaţiei interbelice, mai în vârstă decât Unirea”, iar prozatorul Vasile Gogea, care a citit un text despre Şora, l-a numit „decanul filosofilor din întreaga lume în acest moment”.
Poetul Ion Mureşan şi Mihai Şora
Luiza Şora a arătat că opera soţului său nu se află în circulaţie în acest moment, astfel că fiinţa acestuia nu poate fi cunoscută în rotunditatea ei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ea îl filmează de mai bine de 10 ani, cam tot timpul, cu o “săpunieră. Mihai Şora este mereu întrebat despre prietenii lui – Cioran, Eliade, Ionesco, Brâncuşi – dar foarte rar despre sine, motiv pentru care Luiza Şora a simţit nevoia să realizeze aceste filme, care nu sunt nici documentare în sensul strict al cuvântului, nici ficţiuni. „Ludicul este latura cea mai pregnantă în spaţiul privat al lui Mihai Şora. Jocul există şi în cărţile lui. Dacă îl citeşti în cheie ludică, poţi să vezi în cărţile lui o filosofie a bucuriei şi a speranţei. Tot filmul este un pivot în jurul acestei bucurii a regăsirii copilăriei”, a precizat Luiza Şora. În film, Mihai Şora se joacă cu Ana Maria, o fetiţă isteaţă şi dezgheţată, nepoata unor prieteni, se lasă pieptănat, se lasă certat şi provocat, iar cadrele acestea pline de un umor candid se împletesc în cele în care filosoful iese la suprafaţă, vorbind despre exactitate, despre copilărie, despre paradisul acesteia şi despre credinţă. Poetul Ion Mureşan, prieten cu filosoful, a spus, după vizionare: „E un film absolut copleşitor. Eu îl cunosc pe Mihai Şora din cărţi şi din rarele noastre întâlniri, dar aici e o viziune completă, o developare a copilăriei. El spune: copilăria şi paradisul sunt reale. Asta numai un poet putea s-o spună. Viziunile noastre sunt la fel de reale ca orice lucru din jurul nostru.”
Mihai Şora, primind premiul "Un veac de dăruire"
A urmat o lungă sesiune de întrebări din partea publicului şi răspunsuri. Întrebat cum a făcut să ajungă la 100 de ani, Mihai Şora a spus că nu cunoaşte răspunsul, dar că toţi bunicii lui au trăit în jur de 100 de ani, mai puţin bunicul matern. El a mărturisit că are o capacitate de a citi foarte repede, dar că nu crede că lectura i-a prelungit viaţa. „Iubirea în formele ei cele mai diverse trebuie să ne acompanieze viaţa de la început până la sfârşit. Există în fiecare viaţă atâta lumină câtă capacitate de a iubi există”, a mai spus filosoful. El a fost întrebat dacă adevărul este cel mai important lucru din lume. „Sigur că sunt foarte multe lucruri importante. E greu de stabilit o ierarhie. Dar faptul că adevărul aparţine lucrurilor celor mai importante din lume e o certitudine. Un lucru la fel de important e iubirea, de exemplu. Tot ce e lumină, tot ce are semnul pozitivităţii este important.” Apoi, Mihai Şora a fost întrebat ce îi place şi ce nu îi place la România: „Îmi place ideea de România. Îmi plac românii corecţi şi oneşti şi nu îmi plac cei necinstiţi. Îmi plac toţi românii deştepi şi modeşti şi nu-mi plac cei care se fălesc şi se bat cu pumnii în piept.” În final, Mihai Şora le-a mulţumit celor prezenţi, în majoritatea lor tineri, şi a declarat că simte că face parte şi el din generaţia tânără.😊

Transilvania din cuvinte”, o carte dedicată Centenarului Marii Uniri

Ultima zi a FICT 2017 a coincis cu prima zi a FestLit – Festivalul Naţional de Literatură, ajuns la ediţia a 4-a şi organizat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (preşedintă, Irina Petraş). În acest context, Irina Petraş şi-a lansat antologia „Transilvania din cuvinte”, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017, care cuprinde texte ale unor scriitori din toată ţara despre Transilvania. „Am vrut neapărat să scot cartea anul ăsta, ca lumea, văzând cât e de frumoasă, să vrea să mai scrie, iar la anul să scot o ediţie de lux aniversară”, a spus Irina Petraş despre cartea dedicată Centenarului Marii Uniri.
Irina Petraş şi Vasile George Dâncu
Răspunzând întrebărilor lui Vasile George Dâncu, Irina Petraş a spus că nici nu se făleşte, nici nu se ruşinează de faptul de a fi româncă, însă scrisul în limba română este un act de patriotism, inclusiv pentru motivul că, deşi probabil româna nu va fi niciodată o limbă de circulaţie internaţională, în ea se pot spune multe lucruri profunde. Asta nu înseamnă, desigur, că nu ar fi bine să învăţăm limbi străine.














Niciun comentariu:

@diana.topan