Dragoş Moldovan (USR): “Mesajul e clar: oamenii nu mai vor infractori în funcții publice” - Fabrica de fericire

duminică, 5 august 2018

Dragoş Moldovan (USR): “Mesajul e clar: oamenii nu mai vor infractori în funcții publice”




O parte semnificativă din electoratul României se plânge de calitatea clasei politice încă de când am început să ne familiarizăm cât de cât cu democraţia. Dar în ultimul timp, problema persoanelor condamnate penal care ocupă funcţii publice a devenit tot mai apăsătoare şi tot mai discutată în spaţiul public. Astfel că, în data de 31 martie a acestui an, Uniunea Salvaţi România a lansat o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea iniţiativei civice “Fără penali în funcţii publice”. Semnăturile s-au strâns mai anevoios decât s-ar fi crezut, astfel că, până în urmă cu puţin timp, erau mulţi care credeau că nu se va atinge pragul necesar: cel puţin 500.000 de semnături la nivel naţional şi, totodată, cel puţin câte 20.000 de semnături în 21 de judeţe. Apoi, brusc, lumea a părut să se trezească la realitate şi să se implice. A fost momentul în care un grup de actori bucureşteni a ieşit pe stradă, să strângă semnături. Le-au urmat actorii din Sibiu. Apoi, celor din USR li s-au alăturat tot mai mulţi voluntari.
Acum, obiectivul nu mai pare de neatins: cifra de 500.000 de semnături la nivel naţional a fost depăşită, însă mai este nevoie de eforturi în judeţe, inclusiv în Maramureş, unde au fost strânse aproximativ 15.000 de semnături până acum. Comparativ cu populaţia României, aceste cifre par minuscule, şi totuşi se pare că nu toţi îmbrăţişează iniţiativa cu entuziasm. Asta, cu toate că am văzut cu toţii cât rău pot să facă unei naţii persoanele cu probleme penale atunci când concep legi cu dedicaţie, menite să îi scape de puşcărie, în loc să fie gândite înspre binele celor mulţi.
Despre iniţiativa “Fără penali în funcţii publice”, problemele întâmpinate şi felul în care au primit-o oamenii am stat de vorbă cu juristul Dragoş Moldovan, vicepreşedintele USR Maramureş.






Fabrica de fericire: Anul acesta, USR a lansat o campanie de strângere de semnături cu titlul “Fără penali în funcţii publice”. Termenul «penali» e deja unul controversat, aşa că te voi întreba ce înţelege USR-ul prin această formulare?
Dragoş MOLDOVAN : Termenul «penali» definește, conform inițiativei noastre, persoanele condamnate definitiv, pentru fapte săvârșite cu intenție. Se respectă astfel prezumția de nevinovăție, iar infracțiunile "din culpă" sunt exceptate.

Fabrica de fericire : Maramureşul stă destul de prost în clasamentul naţional, ca număr de semnături strânse. În afară de oraşe, aţi încercat să acoperiţi întreaga arie a judeţului?
Dragoş MOLDOVAN: Da, am stat foarte prost cu semnăturile. Însă ne-am mobilizat în ultima vreme și cu ajutorul colegilor din alte județe, precum și al voluntarilor, care sunt din ce în ce mai mulți pe zi ce trece, vom depăși borna de 20.000 de semnături în Maramureș. Se pare că Fără Penali a devenit un fenomen, o stare de spirit. Lumea vrea tricouri, banderole, baloane, orice, doar să fie cu Fără Penali.

Dragoş Moldovan

Fabrica de fericire:
Ce dificultăţi aţi întâmpinat în această campanie? În ce fel autorităţile locale v-au pus beţe în roate?
Dragoş MOLDOVAN : Dificultăți au fost, de toate soiurile. De la primarul Băii Mari, care a făcut orice să nu ne aprobe un cort în oraș, deși aveam toate avizele și îndeplineam toate condițiile, până la oamenii care ne înjură și ceartă pe stradă. Unii ne spun în față că vor penali și nici gând să semneze. Nu mai spun de clasicul deja: «Sorosistilor!» Am o mențiune specială pentru arhitectul șef al orașului, care și aici, ca în multe alte cazuri, nu a înțeles că este acolo pentru a veni în ajutorul cetățenilor, nu pentru a-i încurca și a le pune bețe-n roate. Speram mai mult de la un arhitect, pentru că, din păcate, de la primar știam la ce să ne-așteptăm.

Fabrica de fericire:
Probabil că ai avut ocazia să discuţi cu tot felul de oameni despre problema ocupării unor funcţii publice de către oameni care au cazierul pătat. Care sunt argumentele celor care semnează, dar şi ale celor care refuză să semneze?
Dragş MOLDOVAN: Reacțiile sunt tot ce e mai frumos și mai urât în campania asta. Vin oameni zâmbind larg, spunând "Cu trei mâini semnez!". Apoi sunt cei care spun "Ce bine că v-am găsit, de când vă caut!". Cei care trec indiferenți pe lângă tine, nici nu se uită la tine când îi abordezi, dar când aud "Fără Penali" se întorc și zic "A, da, semnez, nu știam despre ce e vorba", puțin rușinați că ne-au ignorat. Apoi sunt cei care chiar te ignoră complet, ca și cum n-am exista, sau cei care spun "N-am timp!".Ei sunt cei mai mulți care nu semnează. Și ajungem la cei care te ceartă și te jignesc. Sunt porniți pe noi, nervoși și țin neapărat să strige la noi, ca să-i audă ceilalți. Sunt oameni trecuți de 50 de ani, îmbrăcați destul de bine, reticenți la schimbare și cu replici preluate de la două televiziuni. Știți voi care.

Fabrica de fericire: Cum ne putem implica şi noi, cetăţenii, în strângerea de semnături? Putem participa ca voluntari? Putem descărca formularul de pe Internet şi să strângem semnături în familie, de la prieteni, de la colegii de serviciu? Concret, ce trebuie să facem?
Dragoş MOLDOVAN: Oricine poate strânge semnături! Putem noi ajuta cu foi sau se pot imprima de pe www.farapenali.ro. Tot acolo se găsesc și instrucțiunile de completare. Oricine a împlinit 18 ani poate semna. Căutați prin oraș voluntarii cu tricouri Fără Penali, vă vor ajuta. Urmăriți pagina USR Maramureș și veți găsi acolo informații despre locurile și orele unde vom fi la semnături. Mai sunt 15 zile foarte importante. Orice semnătură contează!

Fabrica de fericire:
Crezi că românii îşi doresc cu adevărat o ţară curată? Crezi că această campanie are şanse de reuşită, sau suntem, majoritatea dintre noi, prea corupţi, sau poate neinformaţi, pentru a ne dori o evoluţie?
Dragoş MOLDOVAN: Da, va fi o reușită. Chiar dacă nu azi, dar mesajul e clar: oamenii nu mai vor infractori în funcții publice. Și cei care nu înțeleg, care s-au obișnuit cu penalii, cu corupții, pe care ei zic că-i înțeleg, că "A furat, dar a făcut ceva", vor trebui să înțeleagă că se poate și fără să furi. Pentru mine e imposibil de înțeles cum nu realizează că sunt furați de ei în fiecare zi și cu toate astea îi votează din nou, și le mai și iau apărarea. Însă lucrurile se schimbă, tinerii sunt din ce în ce mai hotărâți, informați și conștienți. Schimbarea e aproape.

Niciun comentariu:

@diana.topan