Pictorul Ciprian Cosma şi jocurile minţii - Fabrica de fericire

marți, 7 august 2018

Pictorul Ciprian Cosma şi jocurile minţii




La Galeria de Artă a Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România (Bd. Bucureşti nr. 6) a fost vernisată marţi, 7 august 2018, o expoziţie personală de pictură a artistului Ciprian Cosma. Dacă vă aşteptaţi să regăsiţi pe simeze lucrări reprezentând portrete de ţărani în costume populare, aşa cum Ciprian Cosma mai pictează uneori, veţi fi surprinşi. Expoziţia ar putea foarte bine să se intituleze “Jocuri”, deşi artistul nu s-a putut hotărî asupra unui titlu, şi îl prezintă pe Ciprian Cosma cel adevărat, cu tot cu ascunzişurile subconştientului său. O lume a ludicului şi a păcatului, a jocului de cărţi şi a jocului de culoare, a jocurilor magice, a peştilor, în toate accepţiunile cuvântului, a copiilor din flori, a sirenelor ieşite la picnic şi a suprarealismului şi expresionismului celui mai liber. Un univers de poveşti cifrate în forme şi culori, care nu vor decât să fie descoperite şi admirate.
Pictorul Ciprian Cosma
Pe Ciprian Cosma l-am cunoscut în urmă cu mai mulţi ani, în Tabăra de Literatură şi Arte Plastice de la Ocoliş. Vine acolo împreună cu foştii lui colegi de facultate (a studiat pictura la Universitatea de Nord), o gaşcă veselă şi care a evoluat foarte mult din punct de vedere artistic în ultimii zece ani. De altfel, gazda taberei, artistul plastic dr. Ioan Marchiş, a şi deschis expoziţia de la Galeria de Artă, mărturisind că se simte apropiat într-un mod special de acest grup de artişti, pe care i-a cunoscut şi sprijinit încă de la formare şi între care se numără, alături de Ciprian Cosma, Andrei Năsui, Daniel Marchiş, Camelia Moisima, Ioan Muntean, Angela Pop, Ileana Pipaş, Ileana Vraja, Ovidiu Haţeganu şi alţii. Marchiş a vorbit despre Ciprian Cosma ca despre un artist care a încheiat explorarea lumii exterioare, în acest moment concentrându-se asupra propriei lumi interioare, a propriului subconştient. Este un demers curajos, căci nu e uşor să îţi arăţi mintea dezgolită în faţa omenilor (din contră, e, de multe ori, mai greu să îţi dezvălui mintea decât trupul). Ciprian Cosma ne aduce mesaje din memoria atavică, a arătat dr. Marchiş, cel care a fondat de curând un grup artistic în jurul acestui concept. Dezvăluirea propriilor cotloane ale minţii produce o apropiere de ceilalţi, de privitori, care descoperă similitudini cu propriile universuri interioare.

Poeta Ioana Ileana Şteţco, o prietenă şi o admiratoare a pictorului, i-a dedicat acestuia un catren: “Îşi purta sufletul/ într-un geamantan./ Apoi a deschis o fereastră/ şi ne-a dăruit lumina.” Versurile sunt legate de un moment din viaţa celor doi, când Ciprian Cosma i-a dăruit poetei un tablou reprezentând o fereastră, dar prin care nu se vedea lumea exterioară, ci propriul suflet.  
Ceea ce e de admirat la Ciprian Cosma este efortul dublu pe care l-a făcut pentru a ajunge la acest nivel, faţă de alţi colegi de-ai lui, întrucât suferă de un handicap la mâna dreaptă şi este nevoit să lucreze cu stânga. Totuşi, el îşi transformă defectul într-un dar: una dintre lucrări, „Joker”, este pictată cu mâna dreaptă, fără a fi utilizată pensula sau vreun alt instrument.
Ciprian Cosma şi dr. Ioan Marchiş
Expoziţia, la care Ciprian Cosma lucrează de doi ani, cuprinde 13 lucrări de mari dimensiuni, selectate dintre „ideile care nu mă lasă să dorm noaptea”. Este cea de-a patra expoziţie personală a sa, dar prima atât de curajoasă şi, ca să mă joc cu cuvintele, atât de cu adevărat „personală”. Lucrările pot fi admirate pe simezele Galeriei de Artă până în data de 20 august 2018.


Poeta Ioana Ileana Şteţco şi artistul plastic dr. Ioan Marchiş










Niciun comentariu:

@diana.topan