Anotimpul perfect - Fabrica de fericire

duminică, 2 februarie 2020

Anotimpul perfect




A trecut cea mai deprimantă perioadă din an și sunt bine.

Afară e o vreme cenușie, dar nu e frig, și eu îmi spun că se văd primele semne ale primăverii.

Și mi-e bine.

Mă baricadez în casă, dau drumul la centrală și aprind beculețele din brad. Combinația aceasta incertă de anotimpuri, ștergerea barierei timpului îmi face cel mai bine.

Ea ține de o formă de libertate. Și mie mi-e cel mai bine atunci când mă simt liberă.

Din când în când, îmi place să îmi amintesc libertatea prin mici gesturi nonconformiste. Nimic special, nimic eroic, doar momente în care îmi permit să mă port ca în copilărie sau adolescență. Singură, fără să fac un spectacol din asta. O răzvrătire mică, mică de tot. Și care îmi dă energie și puterea de a merge mai departe.
Spre exemplu, să adorm la lumina beculețelor din brad la începutul lui februarie. Sau să sărbătoresc fără motiv. Sau să fac un mic karaoke, de trezire, dis de dimineață, la birou, înainte de începerea programului.

Foto: Lucian Petru GOJA


Uneori mă gândesc că poate n-ar trebui să mă simt atât de bine. În jurul meu colcăie probleme de toate felurile. Nu sunt indiferentă la ele. Dar, în unele după-amieze, când nu am multă treabă, prefer să mă deconectez de la lume. Evit canalele de știri, evit să citesc articole de pe diverse site-uri, și prefer să vizionez un film artistic. Uneori, chiar un desen animat. Sau să citesc o carte. Sau să fac o prăjitură. Profesia nu îmi permite să fac lucrurile acestea mai mult timp, dar chiar și așa, e un mod de a mă încărca cu energie, pentru ca a doua zi să pot să o iau de la capăt.

Cam așa am făcut și în luna ianuarie. Am continuat să vizionez, când și când, câte un film de Crăciun. Căci altfel, trecerea de la perioada sărbătorilor la începutul de an poate fi prilej de tristețe. Am avut noroc cu tata, care mi-a cules crenguțe de gutui japonez. Le-am pus în apă și mi-au înflorit frumos. Le șade bine lângă bradul împodobit. La urma urmei, timpul e doar o convenție.

Una dintre prea multele convenții din lumea aceasta. Reguli, norme, limite pe care noi singuri ni le impunem. Și care ajung să ne întristeze.

Când eram adolescentă, îmi plăcea să mă îmbrac în negru și să umblu cu hainele rupte. Sincer, nu aș mai putea să fac asta. Dar aveam și o calitate: spuneam întotdeauna ceea ce credeam.

Uneori, viața m-a adus în momente-limită în care am avut de ales: să spun ceea ce cred, dinamitându-mi situația, sau să mă adaptez. Am ales dinamita. Și niciodată, ulterior, nu mi-a părut rău, chiar dacă în acel moment am avut de suferit. Căci nimic nu e mai prețios decât o conștiință curată și un somn liniștit. Au fost momente în care m-am purtat ca în adolescență. În care m-am răzvrătit. De multe ori, la multă vreme după aceea, viața m-a și răsplătit pentru asta, într-un fel sau în altul.

Sunt voci în jurul meu care îmi spun că ar trebui să mă adaptez. Pentru că e mai sigur. Și mai comod. Și pentru că așa e lumea.

Dar eu voi prefera întotdeauna să spun ceea ce am de spus. Și am și un secret: sinceritatea mă eliberează.

Afară e o vreme cenușie. Dar la mine în casă e un anotimp perfect, care îmbină toate lucrurile bune. Pentru că nu există limite, în afară de cele pe care noi înșine ni le trasăm.

Niciun comentariu:

@diana.topan