Teatrul din Baia Mare, gata pentru reîntâlnirea cu publicul - Fabrica de fericire

miercuri, 6 mai 2020

Teatrul din Baia Mare, gata pentru reîntâlnirea cu publicul




Teatrul Municipal Baia Mare se pregăteşte să revină în atenţia publicului, după data de 15 mai, printr-o serie de transmisiuni în direct. Este o veste foarte bună pentru iubitorii de teatru băimăreni şi nu numai, care, de două luni încoace, nu s-au putut bucura de spectacolele şi evenimentele acestei instituţii.

Pandemia a prins Teatrul Municipal pe nepregătite, ca pe noi toţi, de altfel. Numai că, în timp ce alte instituţii teatrale s-au adaptat din mers şi au difuzat online, gratuit sau cu plată, evenimente teatrale şi concerte, teatrul băimărean a tăcut. Am vorbit cu Alina Rad, şefa biroului marketing, care mi-a explicat că teatrul nu deţine filmări de calitate ale spectacolelor, ceea ce înseamnă că farmecul lor s-ar fi pierdut pe ecran. De asemenea, în cazul luării unei decizii de transmitere online a spectacolelor, ar fi existat probleme cu plata drepturilor de autor. Sunt şi chestiuni de buget la mijloc.

Înţeleg toate resorturile juridice şi financiare care au determinat pauza de activitate a instituţiei băimărene. Care, de altfel, nu a fost cu adevărat o pauză, din moment ce actorii au continuat să repete şi să pregătească spectacole. 

Dar rămâne gustul amar al spectatorului simplu, care vede şi compară. Care, în cele două luni de izolare, s-a bucurat să poată urmări spectacole de calitate şi concerte ale unor instituţii teatrale din ţară (Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Târgu Mureş, Satu Mare, Bucureşti). Şi care, în acelaşi răstimp, nu a putut urmări niciun eveniment al teatrului băimărean.

Scena din curte. FOTO: Teatrul Municipal Baia Mare


Redau aici comunicatul Teatrului Municipal, primit ieri, 5 mai.


Imagine: Teatrul Municipal Baia Mare


Dragii noștri,

În urmă cu câteva zile, v-am arătat poze cu noul spațiu de joc din curtea teatrului nostru. Revenim azi cu schița tehnică, fiindcă suntem nerăbdători să vă reîntâlnim. Nu știm când se va putea asta, sperăm să fie în iunie sau în iulie.

Dar, până la reluarea activității cu publicul, vom demara după data de 15 mai (dacă contextul o va permite), o serie de transmisiuni în direct, de pe scena construită în curtea teatrului, dar și de pe cea din interior, prin care vom prezenta publicului din Baia Mare și nu numai, recitaluri muzicale și actoricești, seri de poezie, momente de teatru pentru copii, lecturi, interviuri cu artiști din Baia Mare etc, pe care le-am pregătit în această perioadă. Toate acestea se vor realiza cu respectarea măsurilor de siguranță, atât în ceea ce privește distanța dintre artiști și dintre tehnicieni, cât și dezinfectarea spațiilor.

Filmările și transmisiunile în direct se vor face de către o echipă coordonată de operatorul Liviu Popovici, cu trei camere profesionale, amplasate în diferite unghiuri.

Nu suntem împreună, dar putem fi mai aproape unii de alții. Semne de viață, semne de carte, semne de teatru, semne de muzică și poezie, iată ce își propune să vă ofere acest proiect. Rămâneți cu noi!”






x

Niciun comentariu:

@diana.topan