125 de ani de istorie artistică în Baia Mare - Fabrica de fericire

luni, 12 aprilie 2021

125 de ani de istorie artistică în Baia Mare

 



Până joi, 15 aprilie, zilnic între orele 14-18, puteţi să vă familiarizaţi cu istoria artistică a Băii Mari vizitând, la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici (Bd. Bucureşti nr. 6), expoziţia “Artiști și toposuri. Un compendiu de istorie culturală a Centrului Artistic Baia Mare”.

Conform informaţiilor scrise care însoţesc fotografiile din expoziţie, Şcoala liberă de pictură de la Baia Mare îşi are rădăcinile în instituţia privată de învăţământ artistic înfiinţată în 1886, la München, de artistul maramureşean Simon Hollosy (1857-1918). Aceasta a devenit în scurtă vreme foarte populară printre tinerii aspiranţi la statutul de artist plastic din ţările Europei Centrale şi de Est. Astfel, Simon Hollosy s-a impus ca unul dintre principalii pedagogi de artă plastică activi la München. Şcoala lui privată de pictură a funcţionat la München anual între 1886 şi 1918, dar începând cu 1896 şi-a desfăşurat activitatea alternativ. Astfel, sezoanele de iarnă (noiembrie-aprilie) se desfăşurau în capitala Bavariei, cu studii de atelier (model uman viu), iar sezoanele de vară (mai-septembrie) în localităţi „rural-urbane”, unde se găseau periferii peisagistice natural bogate şi diversificate: în Ungaria, la Fonyod, lângă lacul Balaton, în Transilvania – în Baia Mare, în Hunedoara, Gilău – Cluj şi în Maramureş, la Teceu şi Sighetu Marmaţiei. Se crede că Şcoala Hollosy a pregătit peste 1000 de studenţi proveniţi din numeroase ţări din Europa, America de Nord, Asia, Australia şi America de Sus. Mulţi dintre aceştia au urmat apoi Academia Regală Bavareză de Arte Plastice.





Între anii 1896-1901, cei mai mulţi artişti veniţi să lucreze în Baia Mare au fost colonişti temporari, categorie care îi include pe studenţii Şcolii Hollosy, precum şi unii artişti deja formaţi, care au luat parte la programele de vară ale instituţiei private de studii artistice. Structura grupurilor de colonişti temporari era una multietnică, ceea ce conferă procesului de geneză al fenomenului artistic băimărean o anvergură europeană. În cele şase stagiuni de vară băimărene, au creat aici artişti provenind din Germania, Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia, Rusia, Transilvania, Serbia, Elveţia, Ucraina, România, Cehia, Basarabia, Anglia, India, Lituania şi Danemarca.





Printre toposurile preferate de artiştii care îşi petreceau verile pictând în Baia Mare s-au numărat Podul Viilor, râul Săsar, Valea Roşie – Valea Usturoiului, Dealul Florilor, Dealul Crucii.

Informaţiile de mai sus sunt sintetizate din suportul teoretic al expoziţiei, documentat şi elaborat de dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.



Niciun comentariu:

@diana.topan